Vanliga frågor och dess svar

1. Hur ansöker jag till en kurs?

Du gör din ansökan direkt till vuxenutbildningen i den kommunen du är folkbokförd i. På sidan skolor/kommuner finns de kommuner som vi har avtal med.

2. Om min kommun inte finns med?

Ta kontakt med vuxenutbildningen i den kommun du är folkbokförd i för att höra om du kan bli beviljad att läsa genom en kommun vi har avtal med.

3. När är sista ansökningsdag och hur snart kan jag börja studera hos er?

Sista ansökningsdag och hur snart du kan börja varierar mellan kommunerna. Gå in på deras hemsida, under vuxenutbildning för aktuell information. På många orter har vi kursstart varje vecka.

4. Vilken behörighet krävs?

Du får studera på vuxenutbildning tidigast höstterminen det år du fyller 20 om du inte har ett slutbetyg/gymnasieexamen sedan tidigare.

5. Vad innebär det att läsa på distans hos er?

Du får tillgång till vårt webbaserade kurssystem där du följer en veckoplanering. Där ser du vilka uppgifter du ska göra för varje vecka. Du har tillgång till kursen/kurserna dygnet runt och väljer när på dygnet du vill studera. Våra lärare är behöriga, och kontakt med din lärare har du främst via e-post, telefon och Skype. Är du inaktiv under tre veckor i följd är vi tvungna att registrera att avbrott på kursen, då är du inte längre studerande.

Du kan även på många orter få fysisk handledning på något av våra kontor/skolor. Se mer om detta under Flex.

6. Vad kostar det att läsa hos er?

Kurserna är kostnadsfria. Litteratur, webbkamera och vissa eventuella program behöver däremot du bekosta själv.

7. Behöver jag ha någon kurslitteratur?

Våra kurser är inte bokbundna utan vi rekommenderar litteratur till varje kurs för att minska risken att du står utan. Du kommer inte hitta några sidhänvisningar och det är därför bra att du bläddrar igenom din lärobok när du har köpt den och lär känna den och hur den är uppbyggd. Använd innehållsförteckningen längst fram i boken och registret längst bak i boken.

Du beställer din litteratur enklast på internet. Till exempel:

www.adlibris.com

www.bokus.com

www.akademibokhandeln.se 

 8. Är det något annat jag behöver för att läsa en distanskurs hos er?

För att du ska kunna genomföra en distanskurs hos oss krävs det att du har dator med internetuppkoppling samt tillgång till en enklare webbkamera. En del kurser kräver också att din webbläsare har följande insticksprogram: Java, Adobe Reader, Adobe, Adobe Flash samt Adobe Shockwave.

Har du Windows XP eller nyare finns alla dessa att ladda ned, har du OSX, Linux, Ios eller Android kan det finnas begränsningar i tillgången till dessa insticksprogram.

9. Kan jag söka studiemedel via CSN för tiden jag läser hos er?

Ja, alla våra kurser är studiemedelsberättigade. Du måste själv göra en ansökan direkt på www.csn.se. Det gör du enklast med hjälp av E-legitimation.

Du ansöker om studiemedel för 100%, 75% eller 50% beroende på antal poäng du läser per vecka. Du måste läsa minst 10 poäng per vecka för att vara berättigad till studiemedel.

20p/vecka = Heltid, 100 %

15-19,9p/vecka = Deltid, 75 %

10-14,9p/vecka = Halvtid, 50 %

Behöver du ändra din studielängd under tiden kan ditt studiemedel påverkas.

Om du har frågor som rör CSN ska du kontakta CSN på telefon 0771-276 000 eller på http://www.csn.se

10. Hur får jag mina betyg?

Efter avslutad kurs kan du beställa dina betyg hos vuxenutbildningen i den kommun du läst genom. Du behöver räkna med att betyget finns hos dem tidigast 2 veckor efter avslutad kurs. Vanligast är att du beställer dem via deras hemsida, under vuxenutbildning

11. Kan jag studera hos Infokomp om jag befinner mig utomlands?

Ja, nästan alla våra kurser går att studera och examineras ifrån utlandet. Ta kontakt med din lokala administratör innan du gör en ansökan.